201208mai

Comunicat de presă proiect TraditiON updated

În perioada 19-27 iulie 2012, Asociația Start Focus organizează ‘TraditiON updated’, proiect finanțat prin programul Tineret în Acțiune, subacțiunea 3.1.a – Schimb de tineri multilateral. Acesta se realizează, în parteneriat cu țări vecine Uniunii Europene și va avea loc în regiunea Maramureș, o zonă bogată din punct de vedere al obiceiurilor culturale în România.

Participanții din  cele 5 țări: România, Letonia, Polonia, Macedonia și Serbia, vor învața mai multe despre propriile rețete tradiționale ale țării de unde provin, iar pe parcursul proiectului se va pune accent pe cele din Maramureș.

Timp de 8 zile, 25 de tineri din mediul rural și urban, inclusiv tineri cu posibilități reduse, vor fi implicați într-un proiect ce deschide porțile către o lume a culturii și tradițiilor gastronomice.

Prin creșterea conștientizării asupra importanței conexiunii cu modul tradițional de a crește și gati alimentele, la sfârșitul proiectului tinerii participanți își vor fi dezvoltat propriile abilități de a găti. Stima de sine va crește prin ducerea la bun sfârșit a acțiunilor începute, cum ar fi prepararea unei mese tradiționale, iar cunoștințele lor despre propriile origini vor crește.

Pe întregul parcurs al implementării proiectului se va folosi educația non-formală pentru a oferi activități de team-building, incluziune socială, solidaritate și pentru a oferi savoare unei experiențe inedite.

Scop: Dezvoltarea solidarității și promovarea toleranței în rândul tinerilor din țările participante prin creșterea conștientizării acestora legat de importanța consumului responsabil al mâncării în viața de zi cu zi și a tradițiilor culinare.

Obiectivele proiectului:
– să transmită cunoștințe către participanți despre tradițiile gastronomice din diferitele țări participante prin descoperire, gătiț și gustare;
– să ofere unelte pentru învățarea despre originea diferitelor alimente consumate în dieta zilnică;
– să faciliteze învățarea pentru tineri prin diferite metode de educație non formală
– să asigure participanților mediul propice pentru învățarea experiențială despre cultură și împărtășirea experiențelor;
– să se creeze un board game, ca rezultat al schimbului de tineri și ca unealtă de învățare pentru a fi implementat pentru multiplicarea proiectului.

Teme:
a. rural-urban,
b. artă și cultură.

Organizații partenere: Association of European Integration KitE – Polonia, Radi Vidi Pats – Letonia, Udruzenje Pirgos – Serbia, Center for Regional Sustainable Development – Macedonia, Asociația Start Focus- România(gazda).

Sigle : Proiect TraditiON updated, Start Focus, Tineret în Acțiune, Direcția Generală de Educație și Cultură

Acest proiect a fost finanțat cu suportul Comisiei Europene. Acest text reflectă punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru modul în care informația conținută în acesta este folosită. Cu sprijinul programului Tineret în Acțiune al Uniunii Europene.

Contact:

E: contact@startfocus.org
W: http://www.tradition-updated.startfocus.org
T: https://twitter.com/#!/startfocus
F: http://www.facebook.com/startfocus https://www.facebook.com/pages/Start-Focus/249788018393726
Coordonator proiect: Carmen Florentina Radu