Zarzavagiu urban

Descrierea unui zarzavagiu urban

Cum sună 
Amuzant, însă nu teribilist. Știe să ia viața în serios și să îi râdă în nas când e cazul 🙂 .

Ce origini are 
– orășean, care se îndreaptă spre mediul rural cel puțin în ce privește experimentele din relația cu alimentele, pe cont propriu sau într-un grup
– tânăr din mediul rural sau dintr-un oraș  mai mic ce a venit într-un oraș mai mare și este nostalgic.

Ce consumă
Nu este convins de un anume stil de a consuma, este parțial confuz, parțial încrezător că ceea ce a consumat până acum nu este dăunător sau nu poate fi schimbat pe viitor.

Ce îl înconjoară
Blocuri, cu potențial 🙂

Ce simte
– Până să audă de noi: că nu ii poate influența și pe ceilalți, ba chiar alimentația lui/ei nu poate fi schimbată.
– După ce aude de noi și se implică: că poate influența cu ceva toate aceste lucruri, poate alege. Răspunsul este în fiecare dintre noi.

Încotro se îndreaptă?
Viitorul nu e roz în acest ritm. Fără hrana corespunzătoare (informație, alimentație) se crează o stare negativistă, iar organismul nu o duce bine mult. Mai mult, fără a ne informa legat de hrana consumată, poate chiar cumpăra produse ce nu respectă principiul echității (fairtrade – responsabil față de mediu, față de lucrători și toți stakeholderii implicați. Un exemplu ar fi legat de prunele din Chile vândute ieftin în România – deși trăim în țara țuicii-  iar transportul a costat ceva. Oare cât revine muncitorilor din Chile?).

Ce transmite
–  fie că nu stie ce mananca 🙂 ia ce găsește ca atare, fără a pune prea multe întrebări, sau face mișto. Are uneori câte o tresărire legată de alimentație, însă slăbuță. (‘Mănânc la Mc, dar nu așa des. Când ies în oraș unde și ce altceva să mănânc?’). Există însă în el/ea un sâmbure de conștiintă ce răsună și spune că “poți mai mult”, “poți să te hrănești cu adevărat”, “meriți mai mult respect”.
– fie e chiar pasionat de alimentație și vrea să transmită mai departe, fără a ține morală, îndrumând practic.

Ce prieteni are
De toate felurile, în principiu nu majoritari care să îl încurajeze spre conștientizarea acestor aspecte.

Ce va face
– își va ajuta colegii să învețe să se hrănească sănătos în cămine și va contribui la crearea unui sistem cât mai puțin costisitor pentru viitoarele generații de studenți;
– va explora diverse modalități de cultivare a legumelor și fructelor în mediul urban, dar nu numai;
– va analiza studii de caz despre de tipuri deja existente de organizare în cadrul unor comunități, legat de mâncare;
– va oferi îndrumare tinerilor pentru a învăța singuri ce e potrivit pentru ei ca și hrană
– va ajuta la creșterea conștientizării asupra modului nostru de hrănire / alimentației (tineri cu impact la nivelul tuturor vârstelor- este un personaj punte).

Unde ar putea să ajungă
La un echilibru intern: alimentar, energetic, psiho social. Spre a fi parte integrantă dintr-o comunitate ce reflectă la aceste aspecte, ia atitudine și il ajută să se dezvolte. Fiecare din noi poate duce un stil de viață sustenabil și o alimentație care să ii ofere energie și o senzație de bine. 

Ești tânăr și îți dorești să ai un impact pozitiv asupra comunității locale? Ai inițiativă și ești conștient de importanța lucrului alături de o echipă? Vrei să participi la schimburi de tineri, training-uri în mediu internațional, dar să și organizăm împreună în România astfel de evenimente? Te atrage mediul non formal? Iti pasă ce mănânci și îți place să te joci?

Devino zarzavagiu urban! Scrie-ne la contact@startfocus.org pentru proiectul Zarzavagiu urban din cadrul mișcării sociale Dreptul la hrană sănătoasă e al tuturor.

***********************************************************

Obiectivele mișcării Dreptul la hrană sănătoasă e al tuturor:

 • protecția și informarea consumatorului în ceea ce privește hrana
 • stabilirea unei strategii alimentare pe o perioadă de 100 de ani
 • excluderea organismelor modificate genetic dăunatoare,
 • militarea pentru nepatentarea legumelor sau fructelor,
 • cultivarea și comercializarea locală a legumelor,
 • accesul la semințe tradiționale
 • stabilirea de parteneriate cu reprezentanți ai societății civile, autorități, companii
 • oferirea de îndrumare pentru respectarea unor standarde de sănătate și alimentație pentru corporații și producători astfel încât să nu se încalce drepturile omului
 • educarea publicului larg pentru un consum responsabil
 • stabilirea unei infrastructuri a deșeurilor alimentare
 • stabilirea unei comunicări eficiente și de durată între mediile urban și rural
 • creșterea conștientizării necesității comunicării eficiente între mediul urban și rural, evidențierea legăturilor dintre ele în ceea ce privește alimentația, hrana, informația și economia.