Amprenta de bunătate

Amprenta de bunătate este o inițiativă ce se desfășoară cu suportul Start Focus. La câteva luni de la alăturarea Georgianei în asociație, ne-a spus ce ar vrea să facă, ce inițiativă și-ar dori și rezonează atât cu valorile Start Focus cât și cu ceea ce este și simte ea. De vorbă cu Georgiana Sfârlea, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului:

Cum a venit ideea proiectului Amprenta de bunătate?

Amprenta de bunătate e un îndemn la gesturi frumoase și acte de bunătate, pe care le poate face oricine și oricând. Ideea mi-a venit atunci când am constatat cât de ușor poate fi să schimbi ziua cuiva printr-un gest frumos. Mai mult, cred că prin multe amprente de bunătate poți schimba atitudinea cuiva, nu doar ziua.

Ce își propune acest proiect? Cum va avea el impact asupra publicului?

Vrem ca ”Amprenta de bunătate” să ne aducă aminte cât de ușor poate fi să facem gesturi frumoase pentru alții și să ne mobilizeze să le facem. Apoi, văzând reacția frumoasă a celor din jur și simțind starea de fericire și mulțumire pe care ți-o dă un gest frumos pe care l-ai făcut, să continui să faci fapte bune.

Cum plănuiți să vă lăsați amprenta: mai mult în mediul virtual sau în viața de zi cu zi?

Vrem să ne lăsăm ”amprenta” mai ales în afara mediului virtual, acolo unde gesturile de bunătate sunt tot mai rare. În mediul real, în contactul direct cu cei din jur, avem nevoie să ne lăsăm amprenta de bunătate cât mai des. Plănuim să ne punem amprente surpriză pe stradă, făcând surprize trecătorilor, să organizăm proiecții de filme, conferințe și chiar activități pentru copii, având ca temă bunătatea.

Crezi că oamenii vor fi receptivi la astfel de lucruri?

Cred că oamenii vor și au nevoie să li se restabilească încrederea în cei din jur. Și chiar dacă putem ridica din sprâncene atunci când ne surprinde cineva cu un gest frumos, vrem, de fapt, să credem că lumea poate fi bună.

Ai pus vreodată în practică ceea ce ai scris mai sus? Și cum au reacționat oamenii?

Am căpătat multă încredere în Amprenta de bunătate văzând cum se poate schimba starea oamenilor atunci când îi surprinzi cu gesturi frumoase. Un exemplu de inițiativă: împărțirea de zâmbete și mesaje pozitive dimineața, la metrou.

Îmi poți da un exemplu concret de un gest care a schimbat dispoziția unei persoane pe loc? Făcut de tine sau de cineva cunoscut.

Încerc să zâmbesc des oamenilor pe stradă, iar mulți îmi zâmbesc înapoi, fac mici surprize plăcute colegilor și prietenilor, mulțumesc des. Nu trebuie să fie gesturi mari pentru a conta. E de ajuns o faptă oricât de mică de bunătate să schimbi percepția unui om și să-l pui pe gânduri. Și să-i vină firesc să-și lase, la rândul lui, amprenta de bunătate. Cred că toți (sau cât mai mulți) ne dorim sincer ca lumea să fie mai bună, oamenii mai veseli și natura să fie mai bine protejată, dar ne simțim neputincioși și mici în fața unor dorințe atât de mari. Cred, în același timp, că avem cu toții o capacitatea extraordinară de a schimba lumea cu răbdare. Cred în efectul puternic al gesturilor mici de a atrage după ele fapte mari, emoții puternice și puterea de a face schimbări profunde. Iar gesturile frumoase, amprentele de bunătate, oricât de mici, au puterea să creeze un efect de val, ca atunci când arunci o pietricică în apă și vezi micile valuri în cerc pe care le formează. Există o mulțime de modalități prin care ne putem lăsa amprenta de bunătate în fiecare zi. Putem începe cu un zâmbet adresat nouă înșine în oglindă și oferit apoi cu dărnicie tuturor oamenilor pe care îi întâlnim. Putem deschide o ușă cuiva, putem face un cadou, putem oferi o floare, putem mulțumi din inimă, putem face un compliment sau spune o glumă. Putem invita prietenii la cină, putem oferi o carte, putem ridica un ambalaj de pe trotuar și să-l ducem la coșul de gunoi, putem ajuta pe cineva care are nevoie. Sunt o mulțime de idei de amprente de bunătate peste tot în jurul nostru. Ni se dă permanent oportunitatea de a fi buni, trebuie doar să îndrăznim să ne lăsăm amprenta de bunătate cât mai des. Oamenii sigur nu vor rămâne indiferenți la gesturile frumoase, făcute din inimă, cu zâmbetul pe buze. Pe unii îi va surprinde, pe alții îi va pune pe gânduri, iar pe mulți îi va îndemna să-și lase și ei amprenta de bunătate. Pe principiul ”pay it forward”. Nu în ultimul rând, vrem să strângem cât mai multe amprente de bunătate observate în jurul nostru, să facem o colecție de fapte și gesturi frumoase. În acest sens, vrem să aflăm cât mai multe povești cu amprente de bunătate pe care oamenii le-au observat la cei din jur sau cu gesturi frumoase care li s-au făcut.

Cine vrea să contribuie la demersul nostru ne poate trimite poveștile despre amprentele de bunătate la georgiana@startfocus.org. Vă așteptăm și pe Facebook.com/Amprentadebunatate, să ne împrietenim și să împărtășim îndemnuri la cât mai multe amprente de bunătate.

Website-ul inițiativei este: http://amprenta.startfocus.org .