201305mar

Activitate de Construire de Parteneriate

Începem primăvara cu o poveste. Şi anume povestea ce ţine de Activitatea de Construire de Parteneriate din Cehia, cum a luat ea naştere pentru noi, ce s-a întâmplat, ce urmează.

În martie 2012 Start Focus a avut un reprezentant la TIC TAC, din Turcia unde coordonatori de proiecte, lucrători de tineret, tineri cu îniţiativă ce doresc să dezvolte activităţi 4.3. ( sau 3.1.b ) în strategia pe termen lung a organizaţiei din care fac parte.

Training-ul a avut scopul de a susţine calitatea proiectelor tip 4.3(Formare de retele, training, vizite de fezabilitate, ) în context Youth in Action, iar acolo, în funcţie de ce voia fiecare organizaţie să realizeze în general, am încheiat un parteneriat cu mai mulţi participanţi la acest training. Astfel ”Inclusion of Youngster with Fewer Opportunities” a luat naştere – aşa cum spuneam şi mai sus, q.e.d. Aceasta este o Activitate de Construire de Parteneriate.

Prin urmare, organizaţia coordonatoare, Youth Included ne-a propus tuturor promotorilor desfăşurarea părţii rezidenţiale a proiectului în Melnik, Cehia – lângă Praga, alături de alţi 14 parteneri. PBA group building Biel 2 3

Înainte de întâlnirea în Melnik am început colaborarea online, fiecare organizaţie sau grup de iniţiativă oferind o descriere a activităţilor pe care le desfăşoară la modul general. A urmat etapa de pregătire de ateliere de către fiecare reprezentant al organizaţiilor promotoare.

Ţările partenere din cadrul PBA-ului sunt: Cehia, Romania, Israel, Ungaria, Macedonia, Spania, Italia, Rusia, Turcia, Ucraina, Olanda, Grecia, Moldova, Albania, Armenia, Bulgaria. Din partea echipei Start Focus, România, a mers Anişoara, care ne povesteşte despre experienţa ei: PBA 3

“Deşi am mai participat activ la proiecte internaţionale, în echipa organizatoare, unde erau chiar şi mult mai mulţi participanţi, îmi era teamă că nu o să fac faţă la acest curs, că nu o să mă ridic la nivelul celorlalţi având în vedere că erau mai experimentaţi decât mine, au fost inclusiv participanţi peste 55 de ani, dar a fost ok. Am avut de pregătit în echipă cu Macedonia un atelier pe un subiect anume (despre Youth in Action in general). Colegul avea foarte multă experienţă, el participând la multe proiecte de genul acesta şi a fost foarte bine pentru că am venit amândoi cu idei. Cea mai mare temere a mea a fost prezentarea pe care am avut-o, dar a fost bine, fiind prima dată când am fost la un proiect în afara ţării. Mi-a plăcut foarte mult tema PBA-ului şi anume aceea de incluziune a tinerilor cu oportunităţi reduse. swot _ website

Şi energizerele şi lucrul în echipă au fost bazate pe incluziune. Cum să acceptăm pe toţi în jurul nostru şi cum să colaborăm toţi. Am învăţat un lucru foarte important “2 face întotdeauna mai mult decât 1+1″. Cam toate ţările se confruntă cu probleme asemănătoare, somajul ridicat, tineri fără loc de muncă, oameni cu dizabilităţi ignoraţi de societate, oameni săraci la fel ignoraţi de societate. working with disabilities

O problemă era diferită între Cehia şi România, problema rromilor: acolo nu aveau drept să înveţe şi erau complet ignoraţi, izolati, iar la noi au drept să meargă la şcoală şi primesc mulţi ajutoare de la stat. În Ungaria problema e foarte aseamănătoare cu România. Majoritatea energizerelor pentru mine au fost noi, la fel si jocurile. Reprezentantul Spaniei care a fost şi într-un EVS în Africa s-a ocupat de coeziunea grupului şi de multe dintre energizere, chiar s-a format frumos grupul.

În fiecare zi s-au organizat grupuri de reflecţie. La fiecare joc sau lucru de echipă am participat toţi, asta mi-a plăcut foarte mult, fiecare venea cu idei şi luam ideea cea mai bună. Nu a fost nimeni exclus de la activităţi. group building_ pe website În fiecare zi am avut câte o ieşire şi a fost foarte frumos, iar în penultima zi am mers la un centru de copii ce aveau oportunităţi reduse, mai ales materiale, şi s-au bucurat foarte mult că ne-am dus să ne jucăm cu ei, le-am dus şi ceva mâncare. Ne-am împrietenit cu toţii în câteva zile.

M-a surprins foarte mult faptul că mulţi oameni ştiu engleza în Cehia, mi-au plăcut foarte mult casele, castelele, străzile acelea înguste şi pavate, turnurile de la biserici (deşi în opinia mea sunt tot castele). Pentru prima dată am văzut o biserica căreia îi zice “Bone Church”, asta m-a socat puţin, sunt acolo ziduri făcute din oasele a 10.000-15.000 de oameni în interiorul bisericii. M-am simţit bine reprezentând o organizaţie, dar în acelasi timp mi s-a părut puţin greu, o responsabilitate, chiar dacă ştiam activităţile şi proiectele, cele unde am fost implicată, dar şi celelalte.

Transportul până acolo a fost foarte usor pentru mine, am avut şi noroc, dar nici nu am avut probleme chiar deloc. Depinde cum le place la alţii, poate a fost un pic obositor drumul, dar a fost foarte bine. Am mers cu trenul până la Budapesta, iar de acolo la Praga, apoi cu transportul local către Melnik.” PBA costum si copii 5

În urma acestui proiect până la momentul actual s-au încheiat parteneriate pentru alte trei proiecte ce sunt programate să aibe loc în România şi am primit invitaţii pentru următoarele termene din mai multe ţări. Faptul că am avut această perioadă de cunoaştere şi construire de încredere între parteneri considerăm că este un real avantaj în a avea viitoare activităţi de o calitate crescută, în România, dar şi la nivel internaţional, prin care acest grup ţintă – tineri cu oportunităţi reduse – să fie abordat corespunzător necesităţilor reale.